„Pravý" kmín je jedním z nejstarších koření střední Evropy. Starověké nálezy dokazují, že jeho použití v kuchyni sahá až do roku 3000 před naším letopočtem.
Kmín se velmi snadno pěstuje v jakýchkoli podmínkách a půdě. Všechny části: listy, semena a kořeny dodávají vašim receptům lahodnou chuť a používá se také v bylinných lécích.
Stejně jako petržel a kopr lze čerstvé listy nakrájet a přidat přímo do polévek a salátů. Kořen lze na rozdíl od mrkve dusit nebo vařit a semena se hojně používají v těžkých pokrmech, pomáhají je lépe stravovat, např. dušené brambory a zelí.
Kmínová semena jsou již dlouho oblíbená jako pomoc při zažívacích potížích. Uvolňují křeče a mají antimikrobiální vlastnosti. Ve zpracované podobě je kmín k dispozici jako čaj, olej nebo ústní voda a získal cenu za léčivou rostlinu roku 2016.
Kmín lze vysít přímo ven od března do dubna a znovu od července do srpna. Ke klíčení potřebuje světlo a lze jej vysévat plošně nebo pěstovat v řádcích. Semena stačí lehce zatlačit do půdy. Klíčení může trvat 1-3 týdny.
Doplňující informace
Kategorie: | KMÍN |
MNOŽSTVÍ OSIVA V BALENÍ: | 300 ks |
Žádné komentáře
63 Kč
Nový komentář