Šalvěj pochází z Malé Asie a severní Afriky, ale v Evropě se pěstuje již od starověku. Patří mezi tradiční, staré léčivé a kořenící byliny.
Šalvěj voní aromaticky a chutná kořenitě a hořce. S nakrájenými listy se koření maso, ryby a zelenina. Známým pokrmem se šalvějí jako důležitou přísadou je „Saltimbocca alla Romana" neboli těstoviny se šalvějovým máslem.
Díky svým účinným látkám je antibakteriální a dezinfekční, antikonvulzivní, diuretický a fungicidní. K vnitřní a vnější léčbě se používají především nálevy, čaj nebo extrahovaná silice. Nejznámější je aplikace jako ústní voda při drobných poraněních či zánětech zubů, dásní, bukální sliznice i proti bolesti v krku.
Šalvěj je odolná vytrvalá rostlina. Má ráda hodně slunce a dobře odvodněné půdy. Sazenice šalvěje se musí předpěstovat, semena klíčí velmi dobře. Semena nasypte na substrát a jemně je zatlačte do půdy, jen mírně zakryjte. Udržujte v teple a po posledních nočních mrazících sazenice opatrně vysaďte.
Doplňující informace
Kategorie: | ŠALVĚJ |
MNOŽSTVÍ OSIVA V BALENÍ: | 50 ks |
Žádné komentáře
63 Kč
Nový komentář